Nu AI-chatbots steeds meer ingeburgerd raken, lijkt ook het overgrote deel van de gebruikers er toch relatief menselijk mee om te gaan. Het gros van de gebruikers is namelijk vriendelijk tijdens hun interacties met de hulpvaardige technologie en gebruikt woorden als ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’.

Uit onderzoek blijkt dat aardig zijn tegen chatbots als ChatGPT doorgaans betere resultaten oplevert. Niet omdat de AI harder werkt, omdat je zo aardig bent, maar omdat een aardig gestelde vraag over het algemeen uitgebreider geformuleerd is. Meer context betekent in vrijwel alle gevallen betere resultaten.

Voor ChatGPT-maker OpenAI loopt dat vriendelijke gedrag aanzienlijk in de papieren. Hoe je het ook wendt of keert, het bedrijf verliest geld aan elke interactie met de chatbot en dus nog meer aan vriendelijke gebruikers. Dat loopt intussen al tot in de tientallen miljoenen, erkent CEO Sam Altman van OpenAI op X.

Wellicht is aardig zijn een goede investering?

Daarbij zei hij dat het goedbestede dollars zijn, waarmee Altman lijkt te hinten op het idee dat aardig zijn tegen ChatGPT je in de toekomst een voordeel kan opleveren, als AI de wereld overneemt en jou spaart als het de mensheid poogt uit te roeien.

Of zoals X-gebruiker YoG met een meme afbeeldt:

Overigens lopen de meningen over AI die de mensheid gaat uitroeien, sterk uiteen. Om überhaupt op een dergelijk punt uit te komen, zouden AGI (Artificial General Intelligence) behaald moeten kunnen worden. Op dit punt zou AI volledig voor zichzelf kunnen nadenken en menselijke taken kunnen uitvoeren. Dat punt lijkt nog ver in de toekomst te liggen, als het al behaald kan worden.

Overigens heeft OpenAI voldoende geld om die tientallen miljoenen aan kosten op te vangen. Het bedrijf liet onlangs weten een investering van het Japanse Softbank van 40 miljard dollar rond te hebben. Daarmee wordt de ChatGPT-maker op zo'n 300 miljard dollar gewaardeerd.

Op dit moment zou 10 miljard dollar van de investering overgemaakt zijn. De rest van het bedrag krijgt OpenAI pas als het van een stichting naar een normaal bedrijf met winstoogmerk verandert, voor het einde van het jaar. Lukt dat niet, dan kan het fluiten naar het geld.

LEES OOK: Dit is een belangrijke valkuil om op te letten, met ChatGPT: zorg dat je voor besluiten niet te afhankelijk wordt van AI-bot